Otto Gielstra 

Volgde na de middelbare school de academie voor beeldende kunsten en specialiseerde zich in grafiek en kunsthistorie. Bouwde in zijn studieperiode een omvangrijke stripcollectie op. Daaronder, wellicht verkregen door contacten in de onderwereld, de vrijwel complete serie illegale Bommeluitgave’s. Vestigde zich als grafisch ontwerper in Makkum en was vanaf 1976 actief in zijn eigen drukkerij / reclamestudio. Het schilderen en illustreren verdween daarbij echter steeds meer naar de achtergrond. 

De tekenpen is teruggevonden nu Gielstra sinds kort werkzaam is als freelance schrijver en uitgever. In beide gevallen heeft de (Friese) historie de voorkeur. Niet vreemd als men bedenkt dat hij de oprichter is van de stichting Ald Makkum. Deze stichting heeft een grote collectie foto’s (ruim 20.000) en documenten verzameld met betrekking tot de historie van Makkum en de gemeente Wûnseradiel. In het monumentale Waaggebouw is in wisselende tentoonstellingen steeds een deel van de collectie (gratis) te zien. Bovendien krijgen kunstenaars met een binding met Makkum of omgeving de kans te exposeren (www.ald-makkum.nl)Strips

Van 1984 tot 1986 verschenen van zijn hand een aantal verhalen over Inspecteur Ynze. Deze werden wekelijks gepubliceerd in de Makkumer Courant. Het eerste verhaal: ”De terugkeer van Inspecteur Ynze” begon als tekststrip daarna werd ’Ynze’ een strip met balloons. De spannende avonturen van Sientje was een strip voor huiselijke kring. Iedere zondagavond werd een aflevering getekend waarin de knuffels van de kinderen de hoofdrol speelden, waarna ze de pagina inkleurden.

 


[ Studio ]